domingo, 23 de octubre de 2011


1. Llegeix aquest text i en fas un resum del que ens conta la vostra companya  i feis un comentari personal. 

Fa tretze anys quan la seva germana petita va néixer, la seva mare no va començar a estar bé. Va tenir una ciàtica que no la deixava caminar, va seguir anant de metges i li varen diagnosticar que tenia "ESCLEROSIS MÚLTIPLE SECUNDÀRIA DEGENERATIVA".

2. Cerca 10 verbs en forma personal, 10 noms, 10 adjectius, 10 adverbis, i 10  preposicions. 

cant, parl, ball, camin, juc, escric, escolt, bot, bec, menj. 
nadal, manu, juan, isabel, aina, monica, xisco, antonia, ismael, tomeu.
gran, petit, alt, baix, prim, gordo, feo, guapo, rapit, lent.
comodament, quant, ahir, avui, demà, gaire, massa, res, mai, molt.
a, amb, de, en, per, contra, des, durant, devers, fins.

3. Divideix el text en introducció, desenvolupament i desenllaç


INTRODUCCIÓ:Fa tretze anys quan la meva germana petita va néixer, la meva mare no va començar a estar bé. Havia d'estar de baixa a la feina, perquè va tenir una ciàtica que no la deixava ni caminar, havia d'estar sempre dins el llit, l'havíem de vestir, donar el menjar a la boca, dutxar-la., va ser un poc dur. Al cap de dos anys li varen dir que tenia un "LUPUS", però ella no s'ho creia, deia que això no era veritat.
DESENVOLUPAMENT:Va seguir anant de metges, es va voler canviar d'hospital de Sant Joan de Déu a Son Dureta i quan feia uns 10/11 mesos que la doctora  la dúia li havia diagnosticat que tenia "ESCLEROSIS MÚLTIPLE SECUNDÀRIA DEGENERATIVA". 


    Quan va arribar a casa dels padrins, ella estava molt contenta, perquè ja sabia el que tenia. I, el primer de tot, abans de saber-ho la meva germana i jo, que va fer va ser informar-se i cridar a l'associació.


     Al principi de ser diagnosticada el medicament que s'havia de posar era "betaferon" que s'ho havia de posar amb injeccions, però a ella no li feia res. Fa dos anys més o manco, que li posen cortisona cada dos mesos, i ha millorat.

DESENLLAÇ:
L'Esclerosi Múltiple és una malaltia del sistema nerviós central és a dir, dels nervis que formen el cervell i la medul la espinal. Les seves causes són desconegudes i encara no es pot prevenir ni curar. No obstant, no és mortal i s'estan aconseguint grans progressos en el seu tractament i en la identificació dels mecanismes que hi ha implícits en el seu desenvolupament.    Es diu esclerosi (del grec σκλήρωσις) i el significat bàsic seria enduriment, perquè com a resultat de la malaltia es forma un teixit endurit i semblant a una cicatriu en certes àrees del cervell i de la medul la espinal. Es diu múltiple perquè són diverses les àrees del cervell i de la medul la espinal que poden estar afectades.

   L'equip assistencial, que treballa des de la interdisciplinarietat, el conformen especialistes en rehabilitació neurològica de diferents disciplines: fisioteràpia, psicologia, neuropsicologia, treball social, logopèdia, medicina rehabilitadora i teràpia ocupacional.
    Col.laboren alhora en projectes de sensibilització, formació i investigació amb entitats internacionals (projectes finançats per la Unió Europea), nacionals (sobretot amb la Federació Espanyola per a la Lluita contra l'EM) i autonòmiques (Universitat de les Illes Balears, Institut Mallorquí d 'Afers Socials, Fundació Kovaks, Fundació IBIT, UNAC).

No hay comentarios:

Publicar un comentario